Elledningen klarar inte de nya vindkraftsverken

Uppdaterad
Publicerad

Eon tvingas begränsa mängden el

Om ett par månader ska Eon:s nybyggda vindkraftspark utanför Kårehamn på norra Öland stå färdig och klar att börja producera el.

Problemet är att ledningen från norra Öland är både för gammal och för klen för den el som 16 havsbaserade vindkraftsverk kommer att kunna producera.

Vindkraftparken vid Kårehamn

För att inte riskera att kabeln blir överbelastad när de nya vindkraftsverken kopplas in på nätet så har Eon lagt in en produktionsbegränsning i kabeln så att mängden el  från de nya verken inte blir så stor att ledningen ska skadas.

Den här begränsningen innebär att om nya vindkraftsverk ska byggas på norra Öland räcker inte nuvarande ledning utan det kommer att krävas en ny kabel.  En sådan beräknas kosta runt 200 miljoner kronor.

– Ska man  bygga mer vindkraftverk än de som är nu så får man bygga en helt ny ledning, säger Håkan Gunnarsson regionchef på Eon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken vid Kårehamn

Mer i ämnet