Hur arbetsgivaren tjänat pengar en svår fråga

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö kan inte se något sätt som arbetsgivaren skulle kunna ha tjänat pengar på att bluffanställa folk.

– Att på det här sättet beröva folk jobbet kostar snarare pengar. Jag kan inte se att man kan tjäna pengar på något sätt, så jag kan inte se att det här är gjort med det syftet. Men det kan finnas en dold agenda jag inte känner till, säger Kurt Junesjö, arbetsrättsjurist.

Några olika sätt som arbetsgivaren skulle kunna ha tjänat pengar på är bland annat att han har fått arbetsmarknadsbidrag, eller att han har sökt lån till verksamheten på något sätt, enligt Junesjö.

Jobbluffen i Växjö

– Men det är svårt att få lån eller arbetsmarknadsbidrag till ett företag som inte finns.

Truckutbildningar drog in pengar

Ett annat rykte som går är att arbetsgivaren skulle ha tjänat på att ta betalt för truckutbildningarna. Men det har Emil Söderstjärna, en av de lurade, svårt att se hur det skulle gå till.

– En truckutbildning kostar runt 2000-3000 kronor per person. Och då är det många av oss 130 som redan hade truckkörkort och inte behövde gå utbildningen, så det är orimligt att lura så många för de pengarna, säger Emil Söderstjärna.

Arbetsförmedlingen lägger locket på

Arbetsförmedlingen vill inte säga om de har betalat ut något stöd till arbetsgivaren med hänvisning till sekretessen.

– Det måste vara arbetsgivaren som bryter sekretessen. Skulle det vara så, och då talar vi rent hypotetiskt, att vi har haft kontakt med företaget och betalat ut arbetsgivarstöd eller liknande och det inte stämmer, då kan det bli aktuellt med en polisanmälan och då blir det offentliga uppgifter den vägen. Men jag kan inte ens säga om vi varit i kontakt med företaget, säger Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen.

Polisanmälan upprättad

Polisen har upprättat en anmälan för hela händelsen med brottsrubriceringen oredligt förfarande.

– Det är en försiktig rubricering som vi sätter för att överhuvudtaget kunna utreda fallet. Vi vet ännu inte om det är ett brottsmål eller ett civilrättsligt mål, och det är det vi måste utreda, säger Alexander Gustafsson, inre befäl på polisen i Växjö.

Unikt fall

Arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö har aldrig tidigare hört talas om ett liknande fall.

– Att arbetsgivare försvinner har förekommit, att anställda kommer till ett jobb där de varit ett antal månader och chefen har stuckit med kassan. Men här har de inte utfört något. Det måste finnas någon typ av agenda bakom men jag kan inte klura ut den, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jobbluffen i Växjö

Mer i ämnet