Föräldrar får för dålig information om kemikalier

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kemikalierna i barns vardag ökar får nyblivna föräldrar relativt lite information om de långsiktiga konsekvenser som de kan ge.

Att informera kring barns säkerhet ingår i barnhälsovårdens uppdrag. Men frågorna kring de dolda kemikalierna och dess långsiktiga effekter nämns ofta bara med en mening eller två i informationsbroschyrer.

– Barnhälsovården och samhället i stort är ganska bra på akuta effekter utav kemikalier, till exempel förgiftningar och allergier. Vi är inte lika bra på långsiktiga effekter av kemikalier. Vi behöver lära oss mer om det, säger Carin Oldin som är barnhälsoöverläkare i Jönköpings län till Smålandsnytt.

Vill ha en nationell plan

Miljöjournalisten Katarina Johansson, som har skrivit en bok om kemikalier i barns vardag, upplever att den information som blivande föräldrar får skiljer sig en hel del beroende på vart i landet de bor.

– Alla får information om att man inte ska äta fet östersjöfisk, men när det gäller hormonpåverkande kemikalier som kan finnas i vardagsprodukter runt omkring oss är det väldigt olika beroende på vart vi bor. Jag tycker att det borde finnas en nationell plan för detta, att den här information går ut till gravida och småbarnsföräldrar, säger Katarina Johansson till Smålandsnytt

Kemikaliebroschyr delas bara ut i Jönköpings län

För att småbarnsföräldrar enkelt ska kunna få information har kemikalieinspektionen gjort en broschyr som beskriver just kemikalier i barns vardag. Men inom barnhälsovården i Småland är det enbart i Jönköpings län som den delas ut. I Kalmar och Kronobergs län hänvisas föräldrar med frågor istället till kemikalieinspektionens hemsida.

– Det är svårt för det kommer hela tiden ny information att förhålla sig till, därför valde vi att inte ha broschyren då informationen kunde bli gammal. Vi hänvisar istället till kemikalieinspektionen hemsida där man lätt kan ladda ner materialet, säger Ann-Charlotte Johansson som är avdelningschef på barnhälsovården i Kalmar län.

Fakta

Läs Kemikalieinspektionens broschyr

Kemikalier i barns vardag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.