Foto: TT

Kommunal: ”Ojämlika förhållanden i förskolan”

Uppdaterad
Publicerad

Privata och ideellt drivna förskolor har kortare öppettider medan de kommmunala förskolorna får ta ansvar för barn som lämnas tidigt och hämtas sent.

Det hävdar fackförbundet Kommunal i rapporten ”Skilda världar”.

Privata, vinstdrivna förskolor finns sällan i socialt belastade områden utan etableras främst i områden med resursstark befolkning.

De ideellt drivna förskolorna riktar sej främst mot barn vars föräldrar arbetar kontorstid, har flexmöjligheter och går ner i arbetstid för att få mer tid över för barnen.

Genomgående har både de privata och ideellt drivna förskolorna tre till fyra timmar kortare öppettider per vecka än de kommunala förskolorna, men har ändå samma inkomster av förskolepengen och kan enligt kommunal därmed ha en högre och bättre bemanning dagtid än de kommunala förskolorna.

Fackförbundet Kommunal bygger sina analyser av de olika förskolevillkoren på enkäter med 1.000 föräldrar och 3.000 barnskötare som är medlemmar i Kommunal i hela landet. Siffrorna är inte tillräcklig tillförlitliga för att det ska gå att göra regionala jämförelser.

Enligt Kommunals ombudsman Marita Molin leder de olika öppettiderna och olikheterna i bemanningen till en ojämlik förskola både för personalen och för barnen.

För att utjämna ojämlikheterna kräver Kommunal bland annat gensamma förskoleköer så att alla barn kan söka på lika villkor till samtliga förskolor på hemorten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.