Foto: TT/Lina Alriksson

Första Glasrikesmiljonerna utdelade

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka två företag som blir de första att få del av den så kallade Glasrikesmiljonen.

På torsdagen fattades beslut om att Allt i plåt AB i Åseda och Royal Design i Orrefors blir de två första företagen som får del av investeringsstödet. Båda företagen får stödet för investeringar i lokaler, maskiner och inventarier i Åseda respektive Orrefors.

Enligt ett pressmeddelande från samverkansprojektet Glasrikeuppdraget har intresset för Glasrikesmiljonen varit stort, ett 15-tal företag har besökts under en tvåmånadersperiod. Stödet är på 25 % av den investering som ett ansökande företag ska göra, men eftersom det också ska vara minst en miljon, måste investeringen vara på fyra miljoner kronor eller mer.

För att kunna ansöka om Glasrikesmiljonen ska ett företag ha färre än 250 anställda och en omsättning på mindre än 450 miljoner kronor. Projektet kommer att pågå fram till oktober 2016.

Royal Design har tidigare fått 800 000 kronor från Nybro kommun för att etablera sig i Orrefors, något som ifrågasatts ur ett förvaltningsrättligt perspektiv, vilket vi rapporterade om tidigare i år.

Glasrikesmiljonen

Ett samverkansprojekt mellan Tillväxtverket, regionförbunden och länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län. I projektet deltar också Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge kommuner.

Källa: Regionförbundet i Kalmar län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.