Henry Wilk jobbade på parken mellan 2001 och 2011.

Gästarbetare stämmer Ölands djurpark

Uppdaterad
Publicerad

En polsk man och hans son har stämt Ölands djurpark för att de menar att de tvingats jobba 70 timmar i veckan och blivit illa behandlade av sina arbetsledare. På tisdagen hölls inledande förhandlingar i Kalmar Tingsrätt.  

Henry Wilks har jobbat på djurparken sedan 2001. Hans son Marcin var anställd på parken i två omgångar under 2010 och 2011. De menar att de tvingats jobba 70 timmar i veckan och för det fått en lön på 12 000 kronor i månaden. Men enligt far och son är alla anställda tvungna att betala boende och mat till arbetsgivaren. När de kostnaderna är avdragna återstod omkring 6000 kronor.

Detta ska jämföras med att de svenska medborgare som jobbar på parken har en arbetsvecka på omkring 40 timmar och en nettolön på omkring 14000 kronor.

SVT granskar Ölands djurpark

Marcin Wilk har som bevisning anfört flera inspelningar där man tydligt hör hur arbetsledare skäller ut och kränker honom. Dagen efter samtalet säger han att han tvingades att skriva under en avskedsansökan.

Båda männen hade stämt djurparken på  vardera en miljon för brott mot bland annat arbetstidslagen, arbetsmiljöbrott och etnisk diskriminering.

Men efter den förberedande förhandlingen återstår enbart sonen Marcins mål om etnisk diskriminering. De båda arbetsrättsliga tvisterna och fadern Henrys mål kring etnisk diskriminering lades ner.

– Fallet med etnisk diskriminering av Marcin kommer att tas upp i en vanlig huvudförhandling efter att parterna har kommit in med sina bevis, vilket de har blivit ombedda att göra senast 23 oktober, säger domaren Daniel Klingström till Smålandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet