Foto: Lennart Broman/SVT

Högljudda protester på SvP-möte

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal motdemonstranter fanns på Hovrättstorget i Jönköping för att överrösta det möte som nazistiska Svenskarnas parti (SvP) höll på förmiddagen. Under eftermiddagen drog partiet vidare till Värnamo.

Motdemonstranterna skrek och hade bland annat visselpipor för att försöka störa det tal som SvPs partiledare Stefan Jacobsson höll från Hovrättstorget.

Det fanns en handfull partisympatisörer på plats, men desto fler motdemonstranter och åskådare. Hela torget var avspärrat. Minst ett hundratal motdemonstranter och ännu fler åskadare fanns utanför de staket som har satts upp.

Två omhändertogs

Polispådraget beskrevs av vår reporter på plats som enormt. Det var poliser överallt, i bilar, piketbussar, till häst och även en polishelikopter i luften. Polisen beskriver mötet som lugnt, men berättar att ett par omhändertaganden gjordes.

-– Två personer har omhändertagits och vi fick också avvisa ett par personer från platsen, säger Alexandra Rönnqvist på polisen.

De som omhändertagits anses ha stört den allmänna ordningen och de som avvisades ska ha vägrat lyda polisens befallning om att flytta på sig.

Få besökare i Värnamo

Under eftermiddagen höll SvP möte i Värnamo. Där var det betydligt färre som tagit sig till mötet och det ska ha varit lugnt. Ett fåtal besökare försökte störa talaren med klockor och sina röster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.