Det är den här typen av tårta som stoppades i Kina. Foto: Ida Andersson

Ikeas chokladtårtor stoppade i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska hälsovårdsmyndigheter har beslagtagit och förstört närmare 2000 tårtor som skulle till Ikea.

Enligt tidningen Shangai Daily var det 1 800 mandelchokladtårtor som beslagtogs och de ska ha importerats av Ikea i Shanghai från Sverige i januari tidigare i år.

Enligt den kinesiska kvalitetskontrollen innehöll den stora mängder kolibakterier.

Tårtorna har tillverkats av företaget Almondy i Göteborg.

Inga tarmbakterier

Sara Paulsson på Ikea i Sverige säger till Smålandsnytt att tårtorna inte innehåller tarmbakterier utan processtekniska bakterier.

Bakterierna som kinesiska hälsovårdsmyndigheter hittat var inte hälsoskadliga och skulle därför kunnat passera den svenska kontrollen.

– Man blir inte magsjuk av tårtorna, men bakterierna ska inte finnas där, säger hon.

– Exakt vilken bakterie det rör sig om lär vi aldrig få veta eftersom tårtorna förstörts, säger Sara Paulsson till TT.

Hur den hamnat i tårtorna är fortfarande oklart. Ikea har under dagen haft kontakt med ledningen för tillverkaren Almondy.

– Tillsammans måste vi utreda vad som hänt, om det är fryskedjan som brutits under leveransen eller om det finns andra förklaringar.

Säljs i Sverige

På Ikeas restauranger i Sverige säljs den typ av chokladtårta som stoppats i Kina. Men dessa tårtor ska enligt Ikea inte komma från det parti som innehöll bakterier.

– Vi tror att det bara är den här leverensen som är drabbad. Alla tårtor kontrolleras för hälsoskadliga bakterier innan de lämnar fabriken, säger Sara Paulsson, pressansvarig på Ikea, till Smålandsnytt.

Utöver tårtorna har ytterligare 246 importerade varor, livsmedel och kosmetika från olika tillverkare stoppats i Kina, vid samma tillfälle.

De har förutom bakterier innehållit tungmetaller och förbjudna substanser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.