Akutchefen: Vårdcentraler borde ha öppet längre

Uppdaterad
Publicerad

Det är stressen i samhället som gör att söktrycket till akuten är så stort. Det menar vårdenhetschefen på akutkliniken på Ryhov i Jönköping. Lösningen är mer information och ökade öppettider.

Att söka sig till akuten först är helt i enighet med andan i dagen samhälle. Det säger Lotta Lindberg som är vårdenhetschef på akutkliniken på Ryhov.

– Man vill att det ska gå snabbt. Men det gör det inte alltid på akuten. Har man lindrigare åkommor så kan man få vänta länge. De verkligt akuta fallen prioriteras.

För att lindra söktrycket till akuten är det information som behövs, anser Lotta Lindberg. Många vet inte om att jourcentralen finns till exempel, som har öppet både kvällar och helger. Dessutom är det många inflyttade studenter från Högskolan i Jönköping som söker direkt till akuten eftersom de inte vet vart de ska vända sig.

– Vi märker av att det är så. De vet inte att de tillhör den vårdcentral som är närmast den adress de är skrivna på. De vänder sig direkt till oss för alla vet vart sjukhuset finns.

Enligt Lotta Lindberg så pågår också en ständig dialog med primärvården om att de ska öka öppettiderna.

– Vi har haft många möten med primärvården och påtalat att de skulle behöva öka öppettiderna. Vi försöker att gemensamt hitta en lösning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.