Kommunen tar över arenabygget

Uppdaterad
Publicerad

Ljungby kommunfullmäktige beslutade på tisdagskvällen att kommunen tar över arenabygget.

Tidigare var planen att kommunen skulle låna ut pengar till bygget av Sunnerbohov och Trojahallen till Arenabolaget, men det överklagades till förvaltningsrätten av kristdemokraten Christer Henriksson på grund av att lagen om offentlig upphandling inte följts. Nu har kommunstyrelsen föreslagit att kommunen tar över projektet.

– Vi ser ingen annan möjlighet att driva bygget till sitt slut. Om vi väntar på förvaltningsrättens beslut riskerar vi stora belopp av medborgarnas skattepengar och att bygget inte kan slutföras alls, säger Magnus Gunnarsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Arenan i Ljungby

”Inte vår kärnverksamhet”

Innan förvaltningsrätten tagit beslut råder så kallad inhibition, vilket innebär att kommunen inte kan fortsätta låna ut pengar till Arenabolaget som planerat. Projektet beräknas kosta 89 miljoner kronor, pengar som kommunen och skattebetalarna nu väntas få stå för.

– Vi ska driva det så gott vi kan, men vi får inte det privata initiativet som vi hade haft annars, så att säga. Att driva en arena är ju inte vår kärnverksamhet, säger Magnus Gunnarsson (M).

Kommunfullmäktige klubbade igenom

På kommunfullmäktigesammanträdet fick förslaget från kommunstyrelsen bifall. Det enda partiet som motsatte sig att kommunen tar över projektet var Kristdemokraterna.

– Jag anser att man inte har följt lagen om offentlig upphandling i det beslut som fanns innan, och det ändras ju egentligen inte med det här. Som kommun ska man hålla sig efter de lagar och förordningar som finns, säger Christer Henriksson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenan i Ljungby

Mer i ämnet