Foto: Arkivbild

Krögare oense om utökade öppettider

Uppdaterad
Publicerad

Den ena nöjeschefen tycker att en timme mer öppet på helger förstör kulturkänslan och en annan tycker att det är på tiden att politikerna vill utöka öppettiderna.

Nils Hector, kultur-och nöjeschef på Kafé de luxe, säger att de är glada att få verka i en småstad som Växjö och är nöjda med öppettider till 02.00.

– Vi hade istället önskat att vi kunde få utökat alkoholtillstånd vissa kvällar bara så som juldagen, påskafton och kulturnatten, säger Nils Hector.

Utökat alkoholtillstånd i Växjö

Han beskriver att deras miljö på restaurangen är mer restaurang som senare förvandlas till konsert och nöjesställe.

– Med utökade öppettider tror jag att vi tappar lite av den atmosfären och helhetskänslan, säger han.

Både Kafé de luxe och Grace kommer söka utökat tillstånd

Men om det är möjligt att få utökat serveringstillstånd till 03.00 så kommer Kafé de luxe att söka det, de kommer då framförallt ha öppet dansgolvet till 03.00.

– Men det innebär inte att vi är glada för en regeländring, men om de andra nattklubbarna runt omkring har öppet längre så har vi inte råd att inte följa efter, för jag tror att ekonomiskt så blir det bra för oss, men personalen kommer att bli besvikna om de kommer behöva arbeta till 04.00, säger Nils Hector.

Folk har inte festat färdigt vid 02.00

På Grace nattklubb i Växjö så välkomnar de utökade öppettider.

– Det blir en bättre nattklubbskultur i Växjö om vi kan ha öppet till 03.00. Flera mindre städer som Kalmar har det redan så det är bra att politikerna vill genomföra det här med, säger Anton Ramming, nattklubbschef på Grace i Växjö.

Han tror också att om det blir utökat serveringstillstånd till 03.00 så kräver gästerna att det ska var öppet till dess. För Grace nattklubbs del så tror han inte att det blir någon ekonomisk vinst då personalen har högre ob den tiden på natten och att det finns en risk att folk också sitter hemma och dricker längre.

– Jag förstår inte detta med att det skulle bli mer bråk kring nattklubbarna om vi har öppet en timme längre. Då kan gästerna sprida ut sin hemgång mer, det blir lugnare på stan när inte alla ska ta ha ut sina jackor samma tid, gå på hamburgerkedjor samtidigt eller ta samma buss hem. Som det känns i dag har inte folk festat färdigt vid 02.00, säger Anton Ramming.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utökat alkoholtillstånd i Växjö

Mer i ämnet