Mahmoud El Chaoly tvingas lämna Sverige trots att Scoialstyrelsen godkänt hans arbete

Trots läkarbrist – tvingas lämna Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är ont om läkare i Gamleby kan läkaren Mahmoud El Chaoly inte vara kvar på hälsocentralen. Han måste nämligen lämna landet för att söka uppehålls- och arbetstillstånd, trots att han fått Socialstyrelsens godkännande för att jobba här.

Mahmoud är statslös palestinier och nybliven läkare, och har precis fått sitt första jobb som läkare. På vårdcentralen i Gamleby i norra Småland är han anställd sen början av september.

Måste till Libanon

Men Mahmoud måste lämna landet eftersom han måste tillbaka till Libanon för att söka arbetstillstånd och uppehållstillstånd.

– Precis när jag började jobba som läkare fick jag ett brev av Migrationsverket där de meddelade att jag måste åka till Libanon för att söka arbets-och uppehållstillstånd. Och att väntetiden kan bli upp till nio månader, säger Mahmoud El Chaoly.

För lagen och reglerna är sådana att arbetstillstånd och uppehållstillstånd måste sökas därifrån man kommer. Och eftersom Mahmoud var ett halvår i Libanon innan han kom till Sverige måste han tillbaka dit, trots att han inte har någon anknytning dit.

”Tappar en kollega”

Under de åtta år som Mahmoud har bott i Sverige har han sökt permanent uppehållstillstånd två gånger – och fått avslag båda gångerna. Men eftersom han har sina föräldrar och syskon har han ändå hoppats kunna vara kvar och har därför kompletterat sin läkarutbildning och fått Socialstyrelsens godkännande för att jobba här.

– Det är tråkigt, både för oss och för Mahmoud själv, och redan nu så går vi lite på marginalerna. Vi har en ansträngd läkarbemanning som på så många andra ställen inom primärvården. Vi har flera vakanta tjänster och nu får vi ytterligare en när vi tappar en kollega, så nog påverkar det vår arbetssituation, säger Jörgen Regnell som är verksamhetschef på hälsocentralen i Gamleby.

SVT: Tycker du att man ska göra undantag, just för läkare?

-   Nej, inte just för läkare. Men vi har ju en bristsituation och för oss så hade det ju inneburit en stor fördel om vi hade fått ha Mahmoud kvar. Regelverket är ju som det är, och det är inget som jag kan kommentera. Reglerna är ju inget som jag kan göra något åt, säger Jörgen Regnell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.