Lesseboborna irriterade på Migrationsverket

Publicerad

På onsdagskvällen hölls ett möte i Hovmantorp för att diskutera planerade asylboenden i Lessebo kommun.

Både politiker och invånare i kommunen är irriterade på Migrationsverket, och på lagen som inte ger kommunen någon möjlighet att påverka situationen.

– Här är det privata företag som har hyrt in sig eller köpt fastigheterna. Lessebo kommun har inget med detta att göra, säger socialdemokraten Monica Widnemark som är kommunalråd i Lessebo.

Hon skulle vilja ha mer att säga till om.

– Vi skulle inte vilja ta emot fler. Och så kommer de här boendena, och vi kan inte göra någonting. Det tycker jag är allvarligt för en kommun, säger Monica Widnemark.

Pris och kvalitet styr

Flyktingtrycket på Sverige har inte varit så högt sedan andra världskriget. Just nu måste Migrationsverket ordna tusen platser i veckan för att alla ska ha tak över huvudet.

2600 är just nu inskrivna i Kronobergs län. Migrationsverket tar det billigaste budet och inga begränsningar finns för hur många asylboenden det kan finnas i en och samma kommun.

– Det omfattas av den här lagstiftningen. Vi måste gå ut och upphandla och då styr vi inte över i vilken kommun företagen som erbjuder oss platser vill öppna. Det är ett upphandlingsunderlag där priset och kvalitén styr, och då får vi rätta oss efter det, säger Bertil Olsson på Migrationsverket Alvesta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.