Linnéuniversitetet utreder ekonomilärare

Uppdaterad
Publicerad

Den lärare på Linnéuniversitetet som åtalats för grovt bokföringsbrott är arbetsbefriad tills vidare och kommer att granskas även internt.

Det var i förra veckan som Förvaltningsrättens dom föll. Ekonomilärarens överklagande av Skatteverkets beslut om upptaxering avslogs, när rätten gick på Skatteverkets linje som innebär att läraren ska betala 3,8 miljoner kronor i utebliven skatt, något som Barometern skrivit om tidigare.

Dessutom har Ekobrottsmyndigheten utrett läraren, något som lett till ett åtal om grovt bokföringsbrott.

Skattefusk på Linnéuniversitetet

Dubbelredovisade resekostnader

I Skatteverkets beslut, som fattades redan 2012, påtalas att läraren haft en betydande sammanblandning mellan företagets ekonomi och såväl privatekonomi som sitt arbete vid universitetet. Bland annat har resekostnader dubbelredovisats och studentarbeten fakturerats från det egna företaget.

I samband med Skatteverkets inledde sin granskning 2012 gjorde Linnéuniversitetet en egen utredning av lärarens transaktioner gentemot universitetet, men ansåg då att det inte skett några oegentligheter.

Universitetet granskar

Men nu meddelar rektor Stephen Hwang att universitetets internrevisionschef fått i uppdrag att granska om läraren brutit mot anställningsreglerna.

– Vi ser allvarligt på det här. Som lärare ska man inte dra ekonomisk fördel av studenter, säger rektor Stephen Hwang i ett pressmeddelande

Smålandsnytt har sökt Stephen Hwang.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skattefusk på Linnéuniversitetet

Mer i ämnet