Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nybro på tredje plats i rankingen Sveriges bästa skolkommun

Uppdaterad
Publicerad

För trettonde året presenterades vinnaren av Lärarförbundets ranking Sveriges bästa skolkommun. Det är den bredaste i sitt slag och baseras på 14 kriterier. Nybro kommun i Kalmar län är tredje bästa skolkommun i landet.

Undersökningen baseras på antal utbildade lärare och lärartäthet i för- och grundskola samt elevernas resultat, resurser till skolan och lärarlöner.

Vikten av en bra skola

– Lärarförbundet gratulerar Nybro kommun till att vara länets bästa skolkommun 2014. Placeringen är ett bevis på att lärarna i kommunen gör ett mycket bra jobb och att kommunen förstår vikten av en bra skola, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

– Vi är mycket glada och stolta över den fina placeringen i Lärarförbundets undersökning. Det är framförallt roligt att vi fortsätter att klättra i rankingen. Vårt långsiktiga arbete med att utveckla och förbättra verksamheten ger resultat, skriver Christer Kratz, skolchef i Nybro kommun, i ett pressmeddelande.

Lärarkrisen ett nationellt hot

I Jönköpings län blev Habo bästa skolkommun. Habo har i senaste mätningen sjunkit från en åttonde plats till 19:e. I Kronoberg var det Ljungby som knep första platsen i länet. Även Ljungby backar i mätningen.

Skolan har hamnat i fokus i valrörelsen och många inser nu vilket hot den nationella lärarkrisen utgör när fler och fler lärare saknas.

– Nu är det upp till politiker på både nationell och kommunal nivå att redovisa hur de ska öka läraryrkets attraktionskraft. Den långsiktiga tillgången till skickliga lärare höjer elevernas resultat. Kommuner som har insett det är bra skolkommuner, säger Eva-Lis Sirén.

Kommunernas placering i bästa skolkommun 2014

Kalmar län

Nybro 3 (7)

Mörbylånga 10 (21)

Kalmar 20 (20)

Jönköpings län

Habo 19 (8)

Värnamo 36 (83)

Nässjö 40 (147)

Kronobergs län

Ljungby 55 (46)

Uppvidinge 56 (188)

Markaryd 95 (74)

(förra årets placering inom parentes)

Källa: Lärarförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.