Foto: SVT/Gustav Nyberg

Många kommunpolitiker lämnar sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Bara två kommuner har haft fler avhopp från kommunfullmäktige än Västervik under den här mandatperioden. Och strax därefter kommer Nybro.

Under den nuvarande mandatperioden har 23 politiker hoppat av kommunfullmäktige i Västervik. I Sverige är det bara Östersund och Norrköping som har haft fler avhopp. Tre platser längre ner på listan hamnar Nybro kommun med 21 avhopp.

– Det är mycket höga siffror. Bägge kommunerna har haft turbulens. Man har bytt majoritet under mandatperioden, och övergått från samarbete inom blockgränserna till över blockgränserna. Det kan påverka, säger Erik Wångmar, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

”Tufft att vara fritidspolitiker”

Västerviks kommunfullmäktige har 57 mandat. Där är det Moderaterna som står för den största andelen avhopp, med elva stycken sedan förra valet. Socialdemokraterna har haft sex avhopp.

– Jag vet inte exakt vad det beror på. Rent generellt är det ganska tufft att vara fritidspolitiker. Och här i Västervik har vi haft en tuff period när vi fick köra ett riktigt stålbad med ekonomin och jag kan tänka mig att en del ledamöter tyckte det var jobbigt, säger Dan Nilsson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Västervik.

Avhoppen ger konsekvenser

De många avhoppen kan få olika konsekvenser enligt Dan Nilsson (S).

– För varje person som försvinner är det ju ett kompetenstapp och erfarenheter som försvinner. Och det tar ett tag för nya ledamöter att bli varma i kläderna. Det kan ju också leda till att stolar står tomma och det är inte bra.

Fördelarna överväger nackdelarna

I Västervik har man klarat sig från att stolar står tomma. I Nybro har man två, båda tillhörande Sverigedemokraterna. Men statsvetaren Erik Wångmar ser inte bara nackdelar med de många avhoppen.

– Om jag skulle få välja mellan för- och nackdelar tycker jag ändå att fördelarna överväger något. Det blir inte samma människor som sitter år ut och år in, utan annat folk får ändå en chans, säger han.

Så många avhopp har din kommun

Här följer ett urval av antal avhoppade ledamöter i några småländska kommuner:

Västervik – 23

Nybro – 21

Jönköping – 20

Eksjö – 19

Växjö – 18

Oskarshamn – 17

Lessebo – 17

Kalmar – 13

Uppvidinge – 11

Mörbylånga – 10

Mönsterås – 10

Nässjö – 10

Vaggeryd – 9

Värnamo – 9

Vimmerby – 8

Vetlanda – 8

Ljungby – 2

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.