Medborgarförslag: Partistöd efter närvaro

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalt partistöd ska endast betalas ut om partierna lyckas besätta sina mandat och om politikerna är närvarande vid sammanträden och möten. Det föreslås i ett medborgarförslag i Vaggeryds kommun.

Medborgarförslaget kommer från Skillingarydsbon Linus Persson och grundar sig i hans misstanke att valets stora vinnare Sverigedemokraterna inte kommer att kunna besätta alla fullmäktigemandat som partiet vunnit i senaste valet.

I Vaggeryd fördubblade SD sina mandat från två till fyra. I hela Jönköpings län ökade partiet med 27 fullmäktigemandat till sammanlagt 70 mandat.

– Det vore djupt stötande om kommunala skattepengar betalades ut till ett parti om det inte har politiker att besätta sina stolar med eller om dess politiker uteblir från fullmäktige och nämndsammanträden, säger Linus Persson i en kommentar.

Enligt hans medborgarförslag bör Vaggeryds kommun ändra reglerna så att partistödet baseras på partiers närvaro i kommunfullmäktige, nämnder och styrelser.

Enligt förslaget ska partierna också garantera att pengar från de kommunala partistöden inte skickas vidare till partiernas riksorganisationer.

Svårt att ändra

Om Sverigedemokraterna lyckas bemanna sina fyra fullmäktigemandat i Vaggeryd är ännu oklart. Erfarenheten från senaste mandatperioden är att den ena av SD:s fullmäktigeledamöter har varit närvarande medan den andre har varit frånvarande vid flertalet sammanträden.

Ändå är det socialdemokratiska kommunalrådet Berry Lilja tveksam till Linus Perssons medborgarförslag.

– Det blir oerhört svårt att genomföra eftersom nuvarande partistöd är schabloniserat och inte bygger på närvaro, men vi ska naturligtvis titta på medborgarförslaget, säger Berry Lilja (S).

Egen erfarenget

Förslagsställaren Linus Persson har egen erfarenhet som kommunpolitiker. Efter valet 2006 röstades han in i Vaggeryds kommunfullmäktige som representant för Sverigedemokraterna. Någon väljare hade skrivit hans namn på en av  SD:s valsedlar trots att han inte var Sverigedemokrat och inte heller kunde tänka sig att bli det.

– Jag satt som politisk vilde och såg till att Sverigedemokraterna inte fick något partistöd från Vaggeryd under den mandatrperioden i alla fall, säger Linus Persson.

Jönköpingsnytt har utan resultat sökt Sverigedemokraterna i länet för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.