Ministern tror på Ahmed Khaders lösning till invandrarjobb

Uppdaterad
Publicerad

Växjöbon Ahmed Khaders idé kommer att ge fler högutbildade invandrare jobb, åtminstone om man ska tro arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). När vi berättade om idén för ministern under hennes Växjöbesök nappade hon direkt.

– Det är precis den här typen av flexibla lösningar vi behöver utarbeta, säger hon.

Krångligt system

Igår berättade vi om Ahmed Khader som kom till Sverige för sex år sen. Han är utbildad läkare, men att få en svensk läkarlegitimation är krångligt och tar lång tid, tycker han. Det var därför han kom på idén om att ha ett speciellt program för invandrade läkare.

Läkarjobb för invandrare

– Till exempel två år svenska, ett år praktik och ett år på universitetet. Det hade varit lättare, säger han.

Bra förslag

– Jag tycker att det är ett bra förslag, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Att kombinera högskolestudier med praktik och svenskstudier är en bra modell.

Kommer du att ta med Ahmeds idé uppåt?

– Absolut.

Stor utmaning

Det kommer allt fler högutbildade invandrare till Sverige. Som vi berättade igår har andelen högutbildade i Arbetsförmedlingens program för att ge invandrare sysselsättning ökat med 50 procent i Småland på bara några år.

Ylva Johansson talar om en stor satsning i regeringens budget som bland annat går ut på att fler högutbildade ska kunna få kompletterande utbildning i Sverige, och en ny intensivutbildning i svenska för de som klarar av en högre studietakt. Tillsammans med Ahmed Khaders idé ska det ge fler jobb snabbare.

– Det är viktigt att människor som kommer till Sverige får känna att de direkt får använda sin kompetens, säger Ylva Johansson. Att de inte bara hamnar på första bästa jobb, utan helst på rätt jobb där deras kompetens tas tillvara. Det kommer att bli en stor utmaning för oss nu när så många kommer samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarjobb för invandrare

Mer i ämnet