Fullvuxna tjurar av rasen Highland Cattle väger runt 600 kilo och har långa horn. Titta på nästa bild och jämför med ett vildsvin. Foto: Scanpix

Är det ett vildsvin eller en kossa?

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång har en dansk jägare ställt till det i Sverige. Jägaren skulle skjuta vildsvin i Småland, i stället fällde han två nötdjur av rasen Highland Cattle.

Det var på natten till fredagen som jakten ägde rum. Dansken hade arrenderat marken i Tigerstad i Hultsfreds kommun. I sitt jakttorn fick han plötsligt syn på något som han trodde var vildsvin och avlossade tre skott.

Väger 600 kilo

Två djur föll men det visade sig snabbt att det inte var några vildsvin. Jägaren hade fällt två stycken nötdjur av rasen highland cattle. En tjur och en kviga på cirka 600 kilo styck enligt polisen i Kalmar.

Jägaren ringde till markägaren som i sin tur ringde djurägaren. Nu är en polisenmälan upprättad och den danske jägaren är misstänkt för brott mot jaktlagen.

-Förhör med jägaren gjordes på platsen. Detta lär bli en skadeståndsfråga, säger Christer Karlsson på Kalmarpolisen.

-Jägaren var inte onykter, tillägger han också.

Har skjutit fel förr

Detta är inte första gången en dansk jägare skjuter på fel djur i Småland. I december 2011 sköt en dansk jägare en älg som han trodde var ett vildsvin.

Även i Norge har danska jägare hamnat i trubbel vid jakten. Detta efter att man skjutit den vita kändisälgen Albin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.