Trög byråkrati stoppar nya sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

I år har det tagit extra lång tid för nyutexaminerade sjuksköterskor att få sin legitimation från Socialstyrelsen. Det här ställer till problem när sommarvikarier börjar sina jobb utan att kunna göra alla arbetsuppgifter.

Aida Skopo är nyexaminerad sjuksköterska som har sommarjobb på Dalbo Servicehus i Växjö. Hon väntar på att hon ska få sin legitimation och under tiden är det flera arbetsuppgifter i hemsjukvården hon inte får utföra.

– Jag får till exempel inte lägga om sår och inte göra några hembesök om någon larmar för att de har ont. Jag får inte heller ge injektioner eller ta blodprover, säger Aida Skopo.

Kommunerna drabbas hårdast

Både kommunerna och landstingen berörs, men kommunerna drabbas hårdare än landstingen eftersom sjuksköterskor i till exempel äldreomsorgen ensamarbetar i större utsträckning.

Växjö kommun har haft svårt att rekrytera sjuksköterskor inför sommaren.

– Eftersom vi inte har vikarier fullt ut och vår ordinarie personal går på hög belastning, så hade vi behövt var enda kraft i organisationen, säger Jörgen Gertsson, omsorgschef på Växjö kommun.

Nytt system har förlängt handläggningstiderna

Att det i år tagit längre tid för Socialstyrelsen att utfärda legitimationer till sjuksköterskor förklarar de med att de bytt handläggningssystem.

Aida tycker att det är frustrerande att hennes arbetskamrater måste jobba hårdare för att hon saknar legitimation.

– Jag kan inte göra någonting åt det och det känns frustrerande, säger Aida Skopo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.