Polisforskaren Rolf Granér utbildar nya poliser i Växjö. Han kallar Facebookgruppen för en avkräkningsplats för inskränkta poliser Foto: SVT

Polisforskaren sågar polisens Facebookgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Expressen avslöjade i dag en sluten Facebookgrupp där svenska poliser går till hård attack mot sina kritiker. Polisforskaren Rolf Granér var en tid själv medlem i gruppen som han kallar för ”en avkräkningsplats för inskränkta poliser”.

Rolf Granér är polisforskare och utbildar nya poliser på polisutbildningen i Växjö. Han fick själv en inbjudan till den stängda Facebookgruppen UMF förra året. Redan då reagerade han på tonen i vissa inlägg. En ton han beskriver som inskränkt och snudd på ointelligent.

– Jag blev mycket trött, jag känner igen argumentationen från andra enkäter och forum. Till exempel i Martin Marmgrens blogg efter dödsskjutningen i Husby. Där fanns ett antal anonyma kommentarer som uppenbart var skrivna av den här kategorin poliser.

Polisens hemliga Facebookgrupp

Vad menar du med den här kategorin poliser?

– Då menar jag poliser som bara förlitar sig på sunt förnuft och är obenägna att reflektera. Man har inställningen att ”är man inte polis av det rätta virket så ska man inte uttala sig”.

Blev utesluten

Rolf Granér kommer inte ihåg hur länge han själv var medlem i gruppen. Han säger att han inte var aktiv utan bara läste de inlägg som dök upp i hans flöde. Efter en tid kom ett meddelande om att bara poliser fick vara med, och kort därefter blev han utesluten. Men han berättar att han fortfarande hör saker om vad som skrivs, och säger att tonen inte blivit bättre.

– Efter att jag blev utesluten har jag hört talas om den grova och fördomsfulla tonen i gruppen. Ibland är den snudd på ointelligent. Den håller en avkräkningsklass som man bland annat kan hitta andra på andra sajter som till exempel Flashback.

Kan det faktum att du själv kritiserat polisen i media ha påverkat att du blev utesluten?

– Ja, det tror jag.

”Handlar om tusentals poliser”

Enligt tidningen Expressen som avslöjade gruppen så har den i nuläget cirka 5.000 medlemmar vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av Sveriges poliser i dag. Rolf Granér tycker inte att det innebär att var fjärde polis står för det som skrivs, men han tycker ändå att problemet är tillräckligt stort för att tas på stort allvar.

– Problemet med trångsynta poliser är inte försumbart, det betyder att vi kan tala om tusental poliser i landet. Men de är inte i majoritet.

– Det är uppenbart att det finns en tillräckligt stor grupp inom polisen som tycker att denna debattnivån är okej, och det visar på betydelsen av gedigen utbildning av poliser. Så här ska inte en tjänsteman med stora maktbefogenheter utrycka sig om han inte är redlöst berusad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens hemliga Facebookgrupp

Mer i ämnet