Arkivbild Foto: SVT

Posse (M) åtalas för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Växjös borgmästare och kommunfullmäktigeordförande Nils Posse (M) åtalades i dag för sex fall av djurplågeri och för att olagligt ha dumpat djurkadaver i naturen.

Enligt åtalet ska Nils Posse bland annat ha utsatt tre nötkreatur för lidande genom att inte ha gett dem tillräckligt med foder och vatten. En kalv ska på grund av detta ha självdött av svält. Dessutom ska han ha avlivat en ko med grytpistol efter en lång och svår kalvningssituation som ledde till att kon kollapsade. Inte i något av fallen ska veterinär ha tillkallats.

Den andra åtalspunkten påvisar hur Nils Posse vid tre tillfällen ska ha beordrat att döda kalvar skulle dumpas ute i naturen, istället för att transportera dem till godkänd destruktionsanläggning. Samtliga brott ska ha skett på Bergkvara gård, där Nils Posse bor och de avslöjades genom en granskning som P4 Kronoberg gjorde under förra året.

Åtalet mot Nils Posse (M)

Nils Posse nekar till djurplågeri, men erkänner dumpningen av kalvarna.

Har straffvärde på fängelse

Kammaråklagare Kjell Janneson har inte hunnit tänka så mycket på vilket straff han kommer att yrka på för Nils Posse.

– Troligen yrkar jag på en villkorlig dom med böter eller samhällstjänst. Enligt mig har brotten ett straffvärde på några månaders fängelse, men enligt praxis döms det inte ut för sådana här brott, säger åklagaren Kjell Janneson.

Något datum för rättegången är ännu inte satt, och det kan enligt åklagaren dröja flera månader tills det blir aktuellt.

Tar time-out från politiken

Växjös moderata kommunstyrelseordförande Bo Frank säger att situationen är allvarlig.

– Det är allvarligt, och samtidigt har vi kommit överens med Posse att om den här situationen uppstår så kommer han att ta en time-out, säger Bo Frank (M).

Enligt Bo Frank ska Nils Posse från och med i dag ha tagit en paus från politiken, men menar att det inte kommer påverka kommunfullmäktige.

– Det är ju ingen som ersätter någon egentligen, eftersom kommunfullmäktige träffas den 15:e oktober och väljer ny ordförande, säger Bo Frank (M).

Vill inte kommentera åtalet

Försvarsadvokaten Tomas Malm vill i nuläget inte kommentera åtalet.

– Jag har inte fått ta del av åtalet ännu och vill därför inte lämna någon kommentar i nuläget, säger han.

Smålandsnytt har sökt Nils Posse för en kommentar. I ett pressmeddelande säger han:

– Jag har valt att ta en time-out från mina politiska uppdrag i väntan på att det här klaras ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot Nils Posse (M)

Mer i ämnet