Misshandlade misstänkt tjuv

Uppdaterad
Publicerad

Tre män tog lagen i egna händer, i dag ställdes de inför rätta. Samtidigt kräver gruppen Trygga vår landsbygd fler poliser.

I dag hålls rättegången i Växjö tingsrätt angående en händelse i Lidhult utanför Ljungby i början av augusti i år. En 23-årig man misshandlades med tillhyggen, bakbands, fördes bort på flaket till en mindre lastbil och dumpades sedan.

Bakgrunden var en stöld av en fyrhjuling och en åkgräsklippare. De tre männen var ute efter hämnd efter att polisen inte kunnat lösa brottet.

Människorov i Lidhult

Får inte hjälp av polisen

Nu har gruppen Trygga vår landsbygd startats. De genomförde en tyst demonstration när rättegången inleddes i dag.

– Vi tycker att det finns för lite poliser. Vi får inte den hjälp av polisen som vi vill ha och vi tycker att åklagare släpper de kriminella alldeles för lätt. Vi vill ha mer bevakning vid våra gränser så att man inte ska kunna köra in och ut ur landet med stöldgods, säger Suzane Christoferson, som grundat Trygga vår landsbygd.

Hon vill dock påpeka att gruppen inte står bakom våldshandlingar av den typen som inträffade i Lidhult.

– Man förstår att det händer ganska ofta att folk får lov att ta lagen i egna händer när man inte får hjälp av polisen. Men vi förespråkar inte något våld över huvud taget utan vi vill få den hjälpen av polisen när vi behöver den, säger hon.

Kan inte vara överallt

– Vi önskar också att vi var fler poliser men vi jobbar med de resurser vi har. Det ser ut så att vi har en tre, fyra bilar i yttre tjänst i hela Kronobergs län och då kan vi inte vara överallt, säger Robert Loeffel, kommunikationschef Polisen Kronoberg..

Hur prioriterar ni då var ni ska vara?

Var vi är har med framgångsfaktorer att göra. Vi uppskattar att medborgarna hjälper till att vara observanta, grannsamverkan och sedan meddela polisen. Men i det här fallet har det gått över gränsen för vad man som privatperson har rätt att göra, säger Robert Loeffel.

Kan göra mer

Han säger att de försöker vara lika mycket på landsbygden som i tätorterna, men att lansdbygden har mycket geografi att täcka och långa körsträckor. Enligt Robert Loeffel kan polisen göra mer men det är upp till cheferna att besluta om.

– Vi räcker helt enkelt inte till och får säga nej till vissa saker. Vi gör vad vi kan men skulle behöva vara fler i yttretjänst, säger han.

Han önskar lite mer förståelse från medborgarna.

– Det många inte förstår är att det krävs mycket för en åklagare för att väcka åtal. Det krävs kraftfulla bevis och alla pusselbitar måste finnas där, säger Robert Loeffel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människorov i Lidhult

Mer i ämnet