Foto: Leif R Jansson/TT

Fruktat virus i salladen

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens utbrott av magsjuka på HV71:s hockeyskola då bortåt 150 ungdomar insjuknade tror man nu sig ha spårat smittkällan: maten som serverades på Scandic Hotel.

Det tycks vara sallad med så kallat calicivirus som gjort hundrafemtio barn och ungdomar på HV 71:s sommarhockeyskola kräksjuka i helgen Ungdomarna åt på Scandic hotell.

– Men det är nästan bara de som blivit smittade, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Anledningen till att de som deltog i hockeylägret drabbades är att de åt i separat matsal, säger han. Utöver dem är det någon familj och några i personalen som smittats.

Smittan är ett norovirus, den variant av calicivirus som brukar kallas vinterkräksjuka, en beteckning som känns lite märklig nu mitt i sommaren när det är som varmast.

– Den kallas så för att den är vanligast på vintern, säger Peter Iveroth. För friska personer är den ofarlig och går över efter en eller två dagar. För äldre och sjuka kan det vara en svårare sjukdom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.