En klassisk sälfie? Foto: OKG

Sälsynt besök på kärnkraftverket

Uppdaterad
Publicerad

En ung gråsäl irrade sig in i intagsbassängen till O3:an på kärnkraftverket i Oskarshamn. Och nu kommer den inte ut.

Sälen har tagit sig in via djupvattenintaget – en lång kanal som sträcker sig 600 meter ut i havet, tjugo meter under ytan.

– Det är strömt in, så då får den motströms ut och det är inte enkelt för den att ta sig ut den vägen, säger Catrin Lundh, servicechef på OKG.

Personal från SLU, Svenska lantbruksuniversitetet, har varit på plats för att hitta en lämplig lösning på hur sälen ska föras tillbaka till havet. Enligt dem mår sälen bra, då den har tillgång till mycket småfisk i bassängen.

Sälen ska tillbaka till havet

– Jag har just nu kontakt med olika experter för att ta reda på hur vi ska få ut gråsälen ur bassängen och när det kan ske, säger miljösamordnaren Katarina Andersson på OKG under onsdagen.

De har bland annat fortsatt kontakt med experter på SLU.

Det här är inte första gången en säl irrar in sig där, det hände även 2007 och då fick OKG hjälp från SLU och den sälen kunde åter föras tillbaka till havet.

– Vi försöker hitta bästa sättet för att inte stressa sälen så vi kan flytta på den. Men den mår bra där inne, men kan såklart inte bli kvar där, säger Katarina Andersson.

Det finns heller ingen fara att den runt 80-100 kilo tunga gråsälen tar sig in på kärnkraftverket.

– Det finns galler som gör att den inte kommer länge in, nu arbetar vi för att få ut den till havet igen, men de är skygga djur, så det kan ta tid, säger Henrik Eriksson, informatör OKG.

Kommer den här sälen föda trehövdade ungar eller något nu?

– Haha, nej. Det finns inget sånt i det här vattnet. Det är precis som vanligt havsvatten, säger Catrin Lundh.

Varför sälen tyckt att det var en bra idé att ta sig in på kärnkraftsområdet är högst oklart, men allt tyder på att det är någon form av darwinistisk natural sälection.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.