Ideologisk debatt i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Smålandsnytts valdebatter inleds i Jönköping, och de ideologiska skillnaderna mellan partierna blir tydlig när ämnena är privat vård och skola.

Förra våren gick hela John Bauer-koncernen i konkurs. 10.000 gymnasieelever runt om i landet drabbades, bland annat i Jönköping där koncernen också grundades. Frågan till politikerna i Jönköping är vad de ska göra för att något liknande inte ska hända igen.

– Vid en eventuell vänsterseger kommer du ha samma ledsna människor: elever och lärare, om man börjar stänga ner Montessoriförskolor, Waldorfskolor med mera, säger Jönköpings kommunalråd Mats Green (M).

Smålandsnytts valdebatter

– Det är ingen tvekan om att svensk skola i dag har problem. Likvärdigheten hotas och det beror på privatisering och neddragna resurser. Vinstjakten måste stoppas och det måste tillskjutas mer resurser, säger Peter Persson (S).

Behöver inte lägga ner

Vänsterpartisten Jerry Hansson påpekar att skolan inte är till salu.

Kan ni tänka er att lägga ner friskolor?

– Mats målar F på väggen här. Om vi tar bort vinstuttag i skolan behöver den inte lägga ner, den kan fortsätta ändå, säger Jerry Hansson (V).

Vårdvalet i landstinget

När landstingspolitikerna träder in och debatten istället handlar om privat vård och vårdvalet i Jönköpings län är tongångarna liknande.

Christer Flygt, som är delägare i Aneby vårdcentral, får möjlighet att ställa en fråga till politikerna under debatten.

– Ni utmålar oss som giriga riskkapitalister. Vi har försökt göra det här så seriöst vi kan. Det viktiga för oss är att driva bra vård, inte att tjäna pengar. Nu plötsligt så är vi ”onda”, säger han.

I debatten får du höra vad politikerna svarar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålandsnytts valdebatter

Mer i ämnet