SJ: ”Nattåg till fjällen inte lönsamt”

Uppdaterad
Publicerad

SJ lade ner nattågen från Malmö till fjällen för några år sedan. Anledningen var att det var för få som ville åka med det.

Om man vill ta sig till fjällen från Sydsverige är det enda alternativet SJ kan erbjuda att man först tar sig till Stockholm, och byter till nattåg där. Det innebär en viss väntan på stationen sent på kvällen.

– På det mänskliga planet kan jag absolut förstå att det är krångligt med småbarn och packning och allt. Men SJ har ett lönsamhetskrav, och det är helt enkelt för få som vill göra den resan. Därför har vi bara nattåg från Stockholm och uppåt, säger Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SJ.

Veolia kör två turer med nattåg från Malmö till fjällen under hela sportlovsveckan. Båda har varit slutsålda ett tag. Nu är turistnäringen i Jämtland orolig för att förlora pengar på att resenärer inte kan ta sig upp.

– Jag skulle vilja vända på det påståendet. Anledningen att vi inte kör från Malmö är för att resenärerna inte vill åka upp dit. Så det är ju inte SJ som stoppar folk. Bara så vi vet vad som är hönan och vad som är ägget, säger Helga Baagøe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.