Skolan som inte har några läxor

Uppdaterad
Publicerad

På Ringsbergskolan i Växjö har barnen aldrig haft läxor. De menar att rutinmässiga läxor är orättvisa för eleverna eftersom barnens förutsättningar att få hjälp hemma ser så olika ut.

Redan från starten för 13 år sedan när rektor Erling Rask var med och startade upp skolan bestämdes att läxor i traditionell mening inte skulle förekomma.

Alla har inte samma förutsättningar

– I skolplanen finns det ju egentligen inget som heter läxa. Skolan ska få eleverna att uppnå målen under skoltid. Vi valde det här arbetssättet utifrån likvärdighetsperspektivet. Alla barn har inte samma förutsättningar att göra läxor hemma, säger Erling Rask.

Läxdebatten

Men helt utan låta eleverna jobba hemma klarar sig inte alla elever.

– Att vi inte har läxor är en sanning med modifikation. För elever som inte klarar målen kan vi utarbeta individuella lösningar och då kan det handla om arbete hemma. Och om du vill jobba för ett högre betyg kan du också läsa extra hemma. Men för att få godkänt ska det inte behövas några läxor, säger Erling Rask.

Eleverna planerar själva

Eleverna får själva planera när arbetsuppgifterna ska göras. Något som också ställer krav på barnen. Men eleverna själva verkar gillar att ta ansvar för sitt lärande.

– Det är en rätt bra idé. Det är en rätt rimlig princip att det man inte gjort i skolan får man göra hemma, säger Elias Pernefors som går i sexan på Ringsbergsskolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läxdebatten

Mer i ämnet