Spiggstimm Foto: SVT

Snart kan du tanka bilen med fisk

Uppdaterad
Publicerad

I ett nytt pilotprojekt i Västervik ska det fiskas mycket spigg som sedan kommer rötas och användas som gödsel och drivmedel.

Under 2014 kommer ett pilotprojekt att genomföras i Västervik med stöd från Energimyndigheten.

En teknik för selektivt fiske av spigg ska utvecklas föra att få fram ett energirikt ämne till den lokala biogasproduktionen.

Minskar övergödning

– När biogasen används som fordonsbränsle istället för bensin och diesel minskar förbrukningen av fossil koldioxid. Som substrat till biogasproduktion utnyttjas energirik skräpfisk, i detta fallet spigg, säger Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun.

– Rötresterna sprids på åkern som gödning och ersätter handelsgödsel. Det är istället energin som redan finns i kretsloppet som får en ny användning. Genom selektivt fiske plockas näringsämnen upp från havet vilket minskar övergödningen, enligt Gun Lindberg.

Samarbetsprojekt

Energimyndigheten har beviljat ett bidrag på 1,3 miljoner kronor och Västerviks kommun, Västerviks Biogas samt Västervik Miljö & Energi delfinansierar kostnaderna med personalinsatser.

– Vi tror verkligen på projektet. Det här är framtiden, säger Gun Lindberg till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.