Snön räddade skidskyttetävling

Publicerad

Skidskytte på så sydliga breddgrader som Småland, det låter som en utopi. Och det var också osäkert in i det sista om tävlingen i Lövhult utanför Nässjö skulle kunna genomföras idag.

För lite mer än en vecka sedan var det plusgrader och barmark. Och skidskytteklubben i Nässjö, som bildades för ett år sedan, planerade i stället en springskyttetävling. Men så kom snön.

– Vi har jobbat febrilt dygnet runt här på Lövhult. Snökanonerna har gått för fullt och nu har vi lyckats skrapa ihop så mycket snö att vi kan ha en tävling här nere på arenan, säger Jörgen Larsson vi Nässjö skidskytteklubb.

Mer spännande med skytte

Och idag var det alltså dags. Ett 60-tal deltagare fanns på plats. De flesta ungdomar med målet att vinna sina respektive klasser. Och flera intygade att skidskyttet har gett skidåkningen ett mervärde.

– Jag tyckte det var så tråkigt att bara åka skidor. Det blir lite mer spännande om man få skjuta också, berättar Edward Hageltorn.

Hur går det för dig?

– Jag kom tvåa i SM i springskytte i Sollefteå somras, så det går bra.

Vad tror du om dina chanser här?

– Jag vet inte. Jag har aldrig tävlat skidskytte.

Ovanligt med skidskytteklubbar söderöver

Sandra Bergqvist tävlar för andra gången och konkurrensen är inte direkt stenhård.

– Vi är bara två in min klass, så kanske har jag en chans. Den första tävlingen vann jag.

 Skidskytteklubbar är ovanliga söderöver.

– Det finns bara en handfull klubbar i vår region, i Forserum, Kimstad och Boxholm. Men förhoppningen är att det ska bli fler, säger Jörgen Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.