Spelade nazistmarsch i radion – får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Politikern från Sverigedemokraterna sjöng kuplett i P4 Morgon, till tonerna av en nazistmarsch. Lurad av radions musiker, tycker radioledningen, som nu sparkar musikern.

Musikern Fredrik Boltes genomförde en kupp i P4 Morgon i Sveriges Radio tidigare i dag när han framförde en låt tillsammans med Sverigedemokrateras distriktsordförande i Jönköpings län, Anne Karlsson.

Till tonerna av en nazistmarsch sjöng Karlsson en kuplett tillsammans med Boltes. Varken hon, programledarna eller SR-ledningen visste om att Boltes valt en nazistmarsch.

Medier

Fredrik Boltes har tidigare genomfört låtar tillsammans med andra politiker som en del i P4 Jönköpings valbevakning. Han har tidigare arbetat som programledare för programmet men var nu engagerad som frilansande musiker.

– Det var en kupp, erkänner han.

Bryter allt samarbete

Lars Bernfalk, kanalchef på P4 Jönköping är djupt besviken på Fredrik Boltes agerande.

– Public service har ett stort förtroende och ett särskilt uppdrag när det gäller valbevakningen att vara objektiva och oberoende. Det här har skett på ett sätt som inte stämmer överens med den trovärdighet vi måste visa, säger han.

P4 Jönköping avbryter nu allt samarbete med Fredrik Boltes.

– Han har svikit vårt förtroende och lurat oss. Fredrik Boltes är väl medveten om Sveriges Radios programregler och de villkor som gäller inom Public Service eftersom han tidigare varit programledare hos oss. Jag och andra medarbetare har vid flera tillfällen diskuterat den del av programmet där han medverkar och hur viktigt det är att vara objektiv och opartisk. Det gör hans kupp särskilt allvarlig och gör också att vi känner att vi inte har något annat val än att omedelbart bryta vårt samarbete med honom.

Förstod att han inte skulle få jobba kvar

Fredrik Boltes säger till SVT Jönköpingsnytt att han förstår att han inte skulle få arbeta kvar.

– Jag har stått och skojat med alla partier och sjungt med de politikerna, men jag vill inte bli förknippad med att stå och skoja med Sverigedemokraterna, säger han. Men eftersom jag var tvungen så gjorde jag såhär.

– Ibland måste man göra saker även om man inte vågar.

P4 Jönköping har bett Anne Karlsson om ursäkt och har också tagit bort låten från sin hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet