Foto: Frida Jansson Högberg/SVT

Stålkub för mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

En 27 kubikmeter stor stålkub på turné ska lära eleverna på Växjö Praktiska Gymnasium mer mänskliga rättigheter.

Bakom projektet ”Varje människa kan göra skillnad” står Raoul Wallenberg Academy och Friends, med målet att bidra till ett mer inkluderande och öppet samhälle. Tanken är att eleverna ska lära sig mer om mänskliga rättigheter.

– Vi kommer dels ha en temavecka där vi kommer belysa medmänsklighet, mänskliga rättigheter och asylfrågor. Sen är vår målsättning att vi ska jobba med detta kontinuerligt under hela våren, säger Joel Magnusson, samhälls- och historielärare på skolan.

Kuben ställs ut offentligt

Kuben är 3x3x3 meter och väger runt 500 kilo och kommer stå utanför skolan fram till sommaren. Sen ska den flyttas till en mer central plats i Växjö för att sedan skickas tillbaka till Stockholm vid sommarens slut.

”Rätten till asyl”

Totalt finns 30 kuber på turné runt om i landet, varje med en egen rättighet . I Växjö är det kub nummer 14, ”Rätten till asyl”, vars budskap eleverna nu ska tolka.

– Vi har ju väldigt många elever, både ensamkommande flyktingbarn och familjer som har flytt från sina hemländer. Vi vill verkligen lyfta fram deras erfarenheter och historier i detta, säger Joel Magnusson.

Betydelsefullt ämne

Jag skulle gärna kunna visa hur det är i andra länder och hur det är att komma till Sverige och att bo här. Jag har själv bott i Irak och det är inte så trevligt att bo där när det är krig, säger eleven Reza Mohammed.

Är den här frågan viktig för dig?

– Ja men absolut, självklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.