Foto: Fredrik Weibull/SVT

Toalettbrist skapar arbetsmiljöproblem

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på gratis offentliga toaletter har lett till allvarliga arbetsmiljöproblem för de kommunala parkarbetarna i Jönköping.

Mängden mänsklig avföring i det fria gör arbetet både ohygieniskt och äckligt.

Vi går med arbetsledaren Lennart Karlsson vid parkkontoret längs Juneleden på Väster i Jönköping. Här och var på gräsytorna syns rester av toapapper och under gångbron över Juneleden finns helt klart en ”toalett” i det fria som används av många.

– När parkjobbarna går med gräsröjaren och får en fullträff på en bajshög är det bara att åka hem och byta kläder och duscha. Man vet ju inte vad för skit man har fått på sig, säger han

Romer i Jönköpingsområdet

Stängde toaletter och duschar

Lennart Karlsson bekräftar att problemet med mänsklig avföring på kommunala grönytor har öka sedan hjälporganisationen RIA Hela Människan i maj stängde sina toaletter och duschar för de rumänska tiggare som bor i bilar på en parkeringsplats i området.

– Är det någon gång vi ska stänga för att återfrå krafter är det nu under den varma årstiden, sa Gunnar Dahlkvist på RIA då till Smålandsnytt

Mänsklig förnedring

Men bajshögarna är inte bara ett arbetsmiljöproblem för parkarbetarna. Det är också fråga om en mänsklig förnedring för de människor som tvingas utföra sina behov i det fria, i bästa fall i skydd av en bropelare.

– Jag skulle inte vilja byta med dem, Det måste kännas  fruktansvärt. Men jag måste tänka på min personal och vi kommer inte röja gräs här innan problemet är löst, säger Lennart Karlsson på parkkontoret.

Lovar snabb lösning

Via telefon från Stockholm säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) att renhållningen i parkerna  och tillgången på toaletter för tiggarna inte är en fråga för socialen som är hans ansvarsområde.

Däremot reagerar Ann-Mari Nilsson (C) kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor och lovar en snabb lösning.

– Det är beklämmande att de ska behöva ha det såhär. Jag kommer prata med tekniska, till en början kommer det exempelvis handla om en tillfällig lösning i form av en bajamaja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Romer i Jönköpingsområdet

Mer i ämnet