Foto: Claudio Bresciani / TT

Tonåringar stjäl energi

Uppdaterad
Publicerad

Tonåringarna är hushållens energitjuvar. Det anser deras föräldrar och ungdomarna håller faktiskt med. Värsta elslöseriet är att tonåringarna duschar för länge.

Tonåringar och föräldrar är inte alltid överens. Men de är helt eniga i frågan om vem som slösar mest el, enligt en enkät från energikoncernen Eon.

Olika syn

Hela 60 procent av ungdomarna i undersökningen tycker att det är de och deras syskon som använder mest el. Nästan hälften av föräldrarna är helt inne på samma linje och värst är att ungdomarna tar alldeles för långa duschar som förlänger elräkningen.

Samtidigt har vuxna och ungdomar olika syn på vad det är som drar mest el i hushållet. Nästan 40 procent av ungdomarna tror på tv och datorer, men som vanligt har föräldrarna rätt – det är uppvärmning av bostaden som drar mest energi.

Omsorg om miljön

De allra flesta i undersökningen tycker att de är engagerade i miljöfrågor och nästan 90 procent menar att de tänker på sin egen påverkan av miljön. Men trots det säger varannan man och var tredje kvinna att plånboken är viktigare än miljön när elnotan ska betalas.

Och drygt hälften av ungdomarna i undersökningen tycker att det är omsorgen om miljön som är det viktigaste skälet för att spara el. Men samtidigt säger ungefär lika många att de aldrig tänker på hur mycket el de gör av med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.