Tiggarna satt på ”hans platser”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes hovrättsförhandlingarna i Jönköping mot den rumänske man som i december förra året, genom misshandel och hot, krävde in pengar från tiggare i Kalmar. Han ansåg att tiggarna var skyldiga honom en avgift eftersom de satt på ”hans platser” och tiggde.

Mannen, en 34-åring från Rumänien, ska ha krävt pengar av flera landsmän för att de fått tigga på särskilda platser. Han ska även ha bestulit en tiggare och misshandlat en annan. Kalmar tingsrätt dömde honom till ett års fängelse och utvisning men mannen överklagade till Hovrätten.

Konflikterna ökar

Kyrkhjälpen i Jönköping har genom sitt hjälparbete så gott som dagligen kontakt med tiggarna, men har inte upplevt att samma sak förekommer här. Däremot ökar konflikterna i takt med att det blir fler tiggare i stan.

– Det har varit en del intermezzon och små händelser. Några har blivit anmälda till polisen men det handlar inte om att någon har utnyttjat någon, säger Kjell Olsson, samordnare på Kyrkhjälpen Jönköping.

Har ni pratat med tiggarna om det här?

– Ja, flera gånger eftersom vi har hört ryktas om att det förekommer organiserat tiggeri, men vi har inte upplevt att det varit aktuellt.

I förebyggande syfte har Kyrkhjälpen ordnat informationesmöten mellan tiggare och polis där man klartgjort vad som gäller.

– Polisen har gjort väldigt tydligt att ingen har rätt att bestämma över platser, säger Ligia Pintican Englöf som är scionom och har arbetat med romer i Rumänien i 25 år.

Viktig markering

Ligia Pintican Englöf är engagerad som tolk åt kyrkhjälpen och har lärt känna tiggarna i Jönköpinig väl. Hon tycker att det är en viktig markering att hovrätten nu tar upp fallet med organiserat tiggeri.

– Jag tror att det är viktigt att de är medvetna om konsekvenserna. Att om man försöker organsiera, köpa eller sälja tiggeri så medför det konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.