Integration het fråga i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Växjös moderata kommunalråd Bo Frank har stuckit ut hakan i flyktingfrågan flera gånger de senaste åren. Han menar att trycket på kommunen blir för stort. Men han får inte medhåll från de andra politikerna i kvällens valdebatt.

– Växjö kommun ska inte teckna avtal om ett utökat flyktingmottagande utan vi måste klara de personer som har kommit till oss. Jag ser två saker som måste göras. Det första är att ansvaret måste ligga hos den enskilda att själv vilja bli integrerad – ta sociala kontakter, lära sig språket. Det andra är att kommunen vill ta över arbetsmarknadspolitiken, säger kommunalrådet Bo Frank (M).

Oppositionsrådet Åsa Karlsson Björkmarker (S) tycker också att Växjö behöver ta över arbetsmarknadspolitiken från Arbetsförmedlingen, men i övrigt går kommunalrådens åsikter isär.

Smålandsnytts valdebatter

– Det ligger så klart inte på den enskilda att integreras, det är inte ett individuellt problem utan ett strukturellt problem. Jag tycker att Växjö kommun ska ta emot den andel som behövs för att klara av flyktingmottagandet i Sverige, säger hon.

– Integrationsfrågan är mycket viktig. Jag tror att vi måste vara nyfikna på varandra, vi måste ha mötesplatser där vi träffas, säger vänsterpartisten Carin Högstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålandsnytts valdebatter

Mer i ämnet