”Vargen” var en räv

Uppdaterad
Publicerad

Det var med all säkerhet en räv som dödade en hund utanför Långasjö i helgen, det slår länsstyrelsens besiktningsman fast i dag.

– Det var en räv, helt klart, slår besiktningsmannen Jan-Eric Johannisson fast.

Han har precis varit och inspekterat platsen där en liten hund dödades av ett rovdjur under lördagskvällen och är helt säker på sin sak. Dels eftersom det finns spår på platsen, dels eftersom beteendet är väldigt typiskt för räv.

– Räven biter av huvudet, bär iväg och gräver ner det för senare behov, säger Jan-Eric Johannisson.

– Det rör sig om en liten hund på kanske tre kilo, fortsätter han. Den hade en varg slukat i ett nafs och möjligen lämnat huvudet, inte tvärtom.

Mycket ovanligt

Han poängterar att det är mycket ovanligt att rävar ger sig på hundar, även om denna hund var av ungefär samma storlek som rävens vanliga bytesdjur hare och kanin. Hans råd till oroliga hundägare som bor i närheten av skog är att möjligen hålla hunden under uppsikt då den släpps ut på tomten.

– Men det är som sagt mycket, mycket sällsynt, poängterar han återigen.

Varför riktas misstankarna så snabbt mot varg när något sådant här händer?

Jan-Eric Johannisson suckar.

– Ja, du. Det är mer spännande när det är varg. Så är det med er i medierna också, varg lockar väl fler läsare. Det är lite hysteri över det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.