Västervik får Visby-färja

Uppdaterad
Publicerad

Det blir färjetrafik mellan Västervik och Visby sommaren 2014. Det står klart efter att Gotlandsbåten tackat ja till erbjuden kajplats.

– Det känns ju fantastiskt skönt att det är i hamn, säger Tomas Kronståhl (S), vice ordförande i Västerviks kommunstyrelse.

Det har varit många turer kring Gotlandsbåten men nu verkar alla tillslut ha kommit överrens och färjan kan börja trafikera Västervik-Visby sommaren 2014.

Färja Visby-Västervik

– Vi har ju trots allt planerat för att det här ska hända och näringslivet har planerat för det. Nu måste vi snabbt sy ihop en marknadsföring och förbereda hamnen, säger Tomas Kronståhl.

Utmaning för Västervik

Förhoppningen från Västerviks kommun är att färjan ska locka fler turister till Västervik så att Västervik blir ett resmål i sig. Samtidigt menar Tomas Kronståhl att det blir en stor utmaning för kommunen eftersom många hotell redan har fullt på somrarna.

– Vi får se det som ett testår 2014, för att se hur det fungerar med logistiken, säger han.

Tre sommarmånader

Färjan kommer att använda sig av kajplats sju och fyra i Visby. Det har varit en utdragen process där det först var svårt att få tag på en färja och sedan svårt att hitta kajplats i Visby.

Nu finns både båt och kajplats och tre månader 2014 kommer Gotlandsbåten att trafikera Västervik-Visby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färja Visby-Västervik

Mer i ämnet