Västerviks kommunstyrelse överklagar domen

Publicerad

Kommunstyrelsen i Västervik hade varit olaglig i två år, slog kammarrätten fast. Nu överklagas domen till högsta instans.

På kommunstyrelsens sammanträde i dag beslutades enhälligt att kammarrättens beslut ska överklagas.

– Det känns skönt att vi har ett enigt kommunstyrelsebeslut att gå vidare. Nu ska vi ansöka om prövningstillstånd för att få överklaga kammarrättens dom till Högsta förvaltningsrätten, säger Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kammarrätten bedömde tidigare i januari att det var olagligt att utse en ny kommunstyrelse under innevarande mandatperiod, som Västervik gjorde 2012.

– Det känns märkligt om inte de folkvalda i ett fullmäktige får utse sin egen styrelse. Med nämnder var det inga konstigheter och kommunstyrelsen är ju också en nämnd egentligen, säger Tomas Kronståhl (S).

Inga praktiska konsekvenser

Även om Högsta förvaltningsdomstolen inte meddelar prövningstillstånd, eller når samma beslut som kammarrätten, kommer inte det ge några praktiska konsekvenser.

– Hela frågan är egentligen överspelad eftersom mandatperioden löpt ut. Som vi har förstått det kommer inte de beslut som togs under den här perioden påverkas någonting, säger Staffan Wikell, jurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Att kommunen väljer att överklaga domen ändå beror på att de inte anser att den bedömningen kammarrätten gjorde var korrekt, vilket skapat en del frågetecken enligt kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.