Foto: SVT

Växjös klyftor i klass med storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

Klasskillnaderna i Växjö är bland de största i Sverige. Det är bara storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg som har större segreation.

I sin blogg på nätet skriver Charlotte Mellander, som är professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping att under de senaste tio åren ett nytt fenomen dykt upp som kallas ”job polaraization”. Det innebär att antalet låg- och högkvalificerade jobb har ökat kraftigt, medan jobben i mitten minskar. Detta har skett under en period då också bostadspriserna har skjutit i höjden.

Risk för konflikter

Enligt Charlotte Mellander väljer högutbildade att bo tillsammans i villaområden där få lågutbildade har råd att flytta in.

– Då skillnaderna idag är mer synliga än någonsin riskerar segregerade kommuner och platser att vara en grogrund för konflikter, upplopp samt leda till lägre välbefinnande, säger Charlotta Mellander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.