Lidhultsdom överklagas

Uppdaterad
Publicerad

De tre män som dömts till 1,5 års fängelse för människorov har nu överklagat till hovrätten.

Männen förde i augusti bort och misshandlade en 23-årig man som de anklagade för att ha stulit en åkgräsklippare och en fyrhjuling. Tingsrätten menade att de tre männen alla var delaktiga i gärningen och att det varit planerat, något som de åtalade inte håller med om. Nu överklagar alla tre domen.

– Ja, han tycker att han är oskyldig till brottet, vi hoppas på frikännande dom, säger den dömde 28-åringens försvarsadvokat Anders Funcke.

Människorov i Lidhult

I överklagan skriver Ander Funcke att hans klient ”hävdar att han varken varit medveten om eller delaktig vid genomförandet av bemäktigandet och bortförandet av målsäganden”.

Inblandade vittnen

Den dömde 23-åringens advokat Anders Polsten skriver i överklagan att de personer som kallats som vittnen varit delaktiga i gärningen.

”Tre av de av åklagaren åberopade vittnena var själva delaktiga i den brottsliga gärningen /…/ Samtliga dessa vittnen har således anledning att såväl tona ner sin egen inblandning som lägga skulden på de tre åtalade.”

Även den 63-årige mannen har alltså överklagat sin dom. Han har tidigare erkänt delar av de gärningar han åtalats för. I överklagan skriver hans försvarsadvokat Torgny Dahlberg att mannen tillbakavisar att han varit huvudperson i bortförandet och att han skulle varit delaktig i att slänga upp målsägaren på flaket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människorov i Lidhult

Mer i ämnet