Foto: Niklas Månsson/Privat

Vildsvin på simtur

Uppdaterad
Publicerad

Kajakgruppen skulle se sälar – istället fick de en mer unik syn när fyra vildsvin simmade förbi.

– Vi hoppade i med våra kajaker vid varvet i Ekenäs och paddlade söderut för att se sälar, då såg vi fyra vildsvin på en liten ö. När vi paddlade närmare hoppade de i och simmade mot land, berättar Niklas Månsson på Karlskrona Kajakklubb.

Han berättar att de brukar se vildsvin på platsen söder om Kalmar då den är ganska orörd av människor. Inga större båtar kan komma in på grund av stenar från en rullstensås i vattnet. Men de var första gången de såg vildsvin simma.

– De fyra vildsvinen simmade verkligen på rad. Den största galten simmade sist, som för att se att alla var med, vi uppskattar att de simmade några hundra meter och med bra fart, säger Niklas Månsson.

Rädd att slå runt

Han paddlade så nära som två meter ifrån dem och fotograferade så gott han kunde, närmare vågade han inte för han var rädd att slå runt och ville inte skrämma vildsvinen.

Vildsvinen tog sig i land på fastlandet där de skakade av sig en massa vatten.

– Den stora galten såg trött ut när han kom upp. Vi hade tur för vi fick även se sälar och ett tiotal havsörnar, berättar Niklas Månsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.