De besvikna föräldrarna Mikael Wall, Åke Hammarskjöld, Helena Kling och Lars Johansson framför Tunaskolan. Foto: Jan-Erik Lundberg

Vill lägga ner fyra skolor

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i Djursdala, Gullringen, Rumskulla och Tuna ska bort, föreslår ledningen för Vimmerby kommun.

– Det kom som en chock. Jag har inga ord och förstår verkligen inte, säger Helena Kling till Smålandsnytt.

Helena Kling har en dotter på skolan i Tuna, en av de skolor som nu föreslås läggas ner. Dan Törnblom är rektor på skolan.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

– Det här är helt nytt även för mig. Jag blev informerad om planerna i måndags, säger Dan Törnblom.

Inga läratjänster bort i Tuna

Tunaskolan har 39 elever och tre lärartjänster.

– Det som känns lite lugnande är att jag fått besked om att ingen av lärartjänsterna ska bort. Iställlet ska lärarna flytta med barnen till en ny skola, säger Dan Törnblom till Smålandsnytt.

Det är moderaterna och socialdemokraterna i majoritet som nu föreslår att de fya skolorna ska läggas ner.

Nödvändigt säger kommunalråd

Nedläggningarna är en av åtgärderna i ett försök att sänka kommunens kostnader med 21 miljoner kronor, skriver den politiska majoriteten i ett pressmeddelande.

Förslaget går ut på att stänga de fyra skolorna från och med höstterminen 2016.

– Vi gör detta arbete för att det är absolut nödvändigt och alla verksamheter har varit uppe för diskussion. Inget har varit heligt, säger kommunalrådet Micael Glennfalk (M) i pressmeddelandet.

Upprörda och besvikna

”Vi är mycket upprörda och besvikna. Som vanligt är det skola, vård och omsorg som får stryka på foten”, skriver två Vimmerbybor i ett mejl till Smålandsnytt.

Åke Hammarskjöld har barn på Tunaskolan.

– Vi är ledsna och besvikna. Utan en skola minskar barnfamiljers vilja att flytta hit, säger Åke Hammarskjöld till Smålandsnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Mer i ämnet