Kvinnojouren i Nynäshamn tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att kvinnojouren i Nynäshamn läggs ner. Samtidgt larmar nu Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) om att det ställs för höga krav på kvinnojourerna.

Det blir allt tuffare för kvinnojourer i landet, menar Roks. Statistik för 2014 visar att fyra av fem jourer anser att kraven från kommunerna har ökat.

Kvinnojouren i Nynäshamn har funnits i nio år men nu tvingas de alltså lägga ner. Anledningen är att det inte finns tillräckligt mycket pengar.

– Självklart så är det väldigt sorgligt säger Maj-Lis Perhans, ordförande Nynäshamns kvinnojour.

”Inte vår uppgift att utreda”

Det har funnits en politisk debatt om kvinnojouren i Nynäshamn och nyligen kom ett utkast med motkrav som skulle kunna ställas på jouren för ytterligare bidrag.

Kvinnojouren skulle bland annat behöva söka samarbeten och kunna redovisa annan finansiering. Men det här är något som Maj-Lis Perhans vänder sig emot.

– Det är inte vår uppgift. Vår uppgift är att att stödja våldsutsatta kvinnor, säger hon.

Vill ha kvinnojour

Ola Hägg (S), socialnämndens ordförande, säger att kommunen har erbjudit kvinnojouren utredarresurser, men att verksamheten tackat nej eftersom den var mitt uppe i ett byte av huvudorganisation.

– Jag har personligen tillsammans med tjänstemän träffat företrädare för kvinnojouren ett par gånger under hösten i en positiv dialog som resulterat i att tjänstemännen fortsatt den dialogen för att skriva fram ärendet som sen blev återkallat enligt önskemål från företrädare från kvinnojouren, säger han.

– Nynäshamns kommun har ingen annan önskan än en fungerande kvinnojour i Nynäshamn där det finns tillgång till vad en vanlig kvinnojour kan erbjuda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.