Oro bland Gnestapendlare

Uppdaterad
Publicerad

Oron växer hos pendeltågsresenärerna på Gnestapendeln. SL planerar att dra in en av kvällsavgångarna och kritiker menar att Stockholms läns landsting lågprioriterar hela linjen.

På stationen i Järna sitter Max Sandberg. Han har tillfälligt varit på besök och är nu på väg hem mot Dalarna. Hans nästa tåg mot Södertälje går först om en och en halv timme.

– När jag väl kommer fram till Stockholm får jag vänta ytterligare en och en halv timme där, säger han.

Pendelresenärer kan komma att få vänta ännu längre under vardagkvällar framöver, menar föreningen Gnestapendeln. Anledningen är att SL planerar att dra in avgångarna som går 22:57 mellan Södertälje och Järna.

– Framför allt Gnesta och Mölnbobor får stora problem om det blir indragningar i pendeltrafiken. De är väldigt beroende av tågen för att slippa köra bil, säger Kerstin Öhrner som är aktiv i föreningen.

”Bussen inget alternativ”

Max Sandberg som väntar på sitt tåg drabbas inte särskilt mycket personligen av eventuella neddragningar, men tror på sikt att det kan påverka resenärers resvanor.

– Färre människor kommer ju att välja tåg och ta sin bil istället och det är ju inte hållbart i längden, säger han.

Från föreningen Gnestapendeln håller man med och ser inte att bussar kan ersätta tågen.

– Det blir mer biltrafik. Och just sträckan mellan Järna och Mölnbo är väldigt hårt trafikerad som den är. Bussar tror jag inte på eftersom de är för långsamma, säger Kerstin Öhrner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.