Vargjakten kan stoppas redan efter helgen

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter att Stockholms länsstyrelse beslutat att vargen som rivit får utanför Gnesta får skjutas kom flera överklaganden in om att stoppa jakten. Och det kan bli verklighet redan på måndag.

Flera privatpersoner och föreningen Wolf Association har överklagat beslutet om skyddsjakt på vargen i Sjundareviret. Beslutet om skyddsjakt grundar sig på att vargen hittills rivit nästan sextio får.

Men vargen är troligtvis en tik med valpar, och det är ett av argumenten som lyfts fram särskilt i överklagningarna.

Vargarna i Sjundareviret

– Det handlar även om att det den här tiden på året är olämpligt för valparna. Skjuter man hanen så kommer honan inte klara av att ensam föda upp dem. Och skjuter man honan så kommer hanen med största sannolikhet att överge valparna. De är för små för att klara sig, säger Kenth Nauclér, ordförande på Svenska Rovdjursföreningen.

Överklagningarna innebär inte att jakten omedelbart upphör, men på naturvårdsverket är man inställd på att agera snabbt i frågan.

– Ja, eftersom jakten redan har börjat är vi måna om att få ett snabbt beslut, det kommer sannolikt direkt på måndag, säger Anneli Nivrén, presschef på Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet