Foto: Arkivfoto

Ännu en ansökan om skyddsjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en ansökan om skyddsjakt på varg i Sjundareviret utanför Gnesta har kommit in till länsstyrelserna i Stockholm och Sörmland.

Det är Lantbrukarnas riksförbunds föreningar i Mälardalen och Sörmland som gemensamt ansöker om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret. Tidigare har Jägarnas riksförbund i Stockholm skickat en ansökan och länsstyrelsen i Stockholm väntas fatta beslut tidigast i nästa vecka.

LRF-föreningarna anser att vargarna bör skjutas för att undvika ytterligare allvarligt lidande för fåren och stora ekonomiska skador för Molstabergs gård där under sommaren 51 får dödats av varg vid tre tillfällen. Även en granngård har drabbats och där dödades ett får.

Vargarna i Sjundareviret

”Överhängande risk för fler attacker”

Totalt finns 900 får på Molstaberg och i ansökan framhålls att risken för nya vargattacker är överhängande. De lapptyg och nattfållor som sattes upp efter den första attacken har inte haft någon effekt, enligt ansökan från LRF-föreningarna.

Bland argumenten som tas upp finns även lokalbefolkningens situation. ”Risken för angrepp på får, hundar och andra tamdjur är uppenbar”, skriver LRF-föreningarna.

”Inte av vitalt intresse”

De anser heller inte att vargarna i Sjundareviret är av vitalt intresse för en gynnsam bevarandestatus i Sverige.

Eftersom det inte går att klarlägga vilken invidivid i det förmodade vargparet i Sjundareviret bör båda skjutas, enligt ansökan.

För att länsstyrelsen ska kunna fatta ett beslut måste de som ansöker om skyddsjakt själv vara berörda eller agera som ombud för till exempel en drabbad djurägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet