Blödande asfalt sandas

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan orsakar problem i trafiken. Trafikverket tvingas nu sanda asfalt som blöder i hettan.

SMHI spår att den 30-gradiga värmen stannar kvar över landets östra delar fram till söndag och har därför gått ut med en Klass 1-varning med en varning för ”mycket höga temperaturer”.

Den varma luften i kombination med solen värmer också upp vägbanorna runt om i länet och skapar fenomenet ”blödande asfalt”. Det gör i sin tur vägbanorna hala och under fredagen gick Trafikverket också ut med en varning:

”När asfalten blir riktigt varm så ökar risken för att väggreppet kan försämras snabbt. Nybelagda vägar är i enstaka fall särskilt utsatta eftersom bindmedel kan tränga upp till ytan vid långvarigt höga temperaturer.”, skriver man bland annat i ett pressmeddelande.

Och nu sandas alltså vissa extra utsatta vägsträckor i Sörmland. På bilderna ovan syns bland annat hur gamla E4 i höjd med Jönåker sandas av Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.