Åsa Ekdahl är sportchef på EGF. Foto: SVT

EGF:s sportchef om framtiden: ”Får leta tränare utomlands”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna Gymnastikförening tappar både två hyllade tränare och de två framstående gymnasterna Jonna Adlerteg och Emma Larsson. Nu letar klubben tränare utomlands.

Tidigare i veckan offentliggjordes det att tränarparet Helena och Sebastian Melander lämnar EGF i september och flyttar till Boston. Med sig tar de stjärngymnasterna Jonna Adlerteg och Emma Larsson.

– Jonna och Emma kommer fortfarande ha sin klubbtillhörighet. Om de ska tävla för Sverige så behöver de en klubbtillhörighet och den blir EGF. Så vi har dem kvar, men de tränar utomlands, säger hon.

Men är du inte lite ledsen?

– Självklart. Jag är ju vad att se dem här. Men jag tycker det är jättekul för deras skull.

”Har vetat hela tiden”

Vad gäller tränarduon är Sportchefen noga med att betona hur nöjd klubben är med dem.

– Det har varit en fantastisk utveckling och otroligt roligt att vara med på resan, säger Åsa Ekdahl.

Är det ett hårt slag för klubben?

– Jag skulle inte vilja kalla det så. Helena och Sebastian kom 2005 och sa redan då att de maximalt ville jobba till OS 2016 och klubben har hela tiden vetat om det. De har aldrig lovat mer än så och de har betalat tillbaka flera gånger om med alla framgångar.

Kommer den hårda satsningen i Eskilstuna kunna fortsätta?

– Det beror på gymnasterna. Klubben kan ha en målsättning men den måste överensstämma med vad medlemmarna vill. Då måste man ha medlemmar som vill driva det så hårt.

Har ni börjat titta efter nya tränare?

– Vi sonderar marknaden utanför Sveriges gränser. Om vi ska ha seniorer på hög nivå här måste vi leta utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.