Hon ska få unga etiopier att höja sina röster

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga Julia Grip har nyss kommit hem till Sverige och Eskilstuna efter en praktik på svenska ambassaden i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Nu laddar hon om för att på nytt resa till landet. Den här gången som anställd för barnrättsorganisationen Plan Etiopien.

– Det jag ska göra är att starta ett ungdomsråd för Plan Etiopien. Det kommer att bestå av ungdomar som vill göra sina röster hörda eftersom barns rättigheter inte är en självklarhet i Etiopoen.

Julia Grips nya jobb på barnrättsorganisationen Plan Etiopien avlöser en halvårslång praktik på svenska ambassaden i Addis Abeba. En praktik hon fick efter flera års studier i internationella relationer och tack vare sitt engagemang för mänskliga rättigheter hemma i Sverige.

Politik på hög nivå

Som praktikant på ambassaden har mycket kretsat kring de politiska aktiviteterna på Afrikanska Unionen, Afrikas motsvarighet till EU.

– Det har handlat mycket om politisk rapportering. Jag gick på möten på Afrikanska unionen och fick sedan skriva rapporter hem till UD i Stockholm och vad som sagts på möten.

Många fattiga barn på gatorna

Men vid sidan om fashionabla möten i maktens korridorer har Julia även sett en annan sida av landet.

– Det är särskilt jobbigt att se gatubarnen, ibland så små som tre-fyra år. På gatorna finns även väldigt många unga mammor med barn.

Ett annat problem som landet har att brottas med är trafiksituationen.

Kaos i trafiken

– Det är svårt att hitta övergångsställen och trafiken är kaosartad. Barnen har ofta svårt att passerar gatorna på ett säkert sätt på väg till skolan. Svenska ambassaden hade faktiskt ett seminarium om vår svenska nollvision, och hur vi arbetar med trafiksäkerhet här.

Julia var engagerad i barnrättsfrågor för Plan Sverige redan som tonåring i Eskilstuna. Så när Julia nu återvänder till Etiopien för att börja är det lite av en dröm som går i uppfyllelse.

– Det känns jättekul att få fortsätta och komma tillbaka till landet, som jag gillar väldigt mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.